Pro Bona Coaching & Training Center

Személyes fejlesztés és képzések a proaktív coaching gyakorlatának megismeréséhez.

Pozitív megerősítésekre építő coaching a nagyobb személyes eredményekért.


Coach blog

A coaching PDF Nyomtatás E-mail

 

Coach képzéstől függetlenül is igénybe lehet venni coaching szolgáltatást?

 
Természetesen nemcsak a coach- és mediációs képzések alkalmával, hanem – az Ön igénye (a megoldásra váró probléma illetve az elérendő cél) szerint – business- vagy life coaching üléseken is segítünk fejleszteni személyes hatékonyságát.
A coaching az egyik legeredményesebb megközelítés és módszer a személyes-, vezetői-, és szervezeti hatékonyság növelésére.
 

 

 

A coach az egyén vagy a szervezet fejlesztő szakembere, aki segít a coachee-nak (a segítséget kérőnek) valamely probléma megoldásában.

Ebből már könnyebben juthatunk el a coaching meghatározásához. Ez szótári, illetőleg eredeti jelentését tekintve az edzés, vagyis az edző által végzett munka. (Mint sok hasonló foglalkozásnak, ennek is az Egyesült Államok volt a szülőhazája.) A sportból a 80-as években kezdett átkerülni az üzleti majd később a személyközi kapcsolatok hatékonyabbá tételének területére. A posztmodern, információs társadalomban már nem elég nekünk csupán a probléma formális megoldása, az is elvárás, hogy a problémákat lehetőleg hatékonyan oldjuk meg, sőt előre felkészüljünk a jövendő feladatok megoldására is. Ezért már nemcsak a krízisben lévő szervezeteknek és embereknek van szükségük coach-ra, hanem azoknak is, amelyek, illetve akik az üzlet és a magánélet valamely területén szeretnének többet kihozni magukból, és sikeresebbek, elégedettebbek kívánnak lenni.

A coaching több területen is elkülönül a korábbi üzletviteli tanácsadástól vagy a személyek esetében a különböző terápiáktól (így a pszichoterápiától). Itthon viszonylag elfogadottnak tekinthető meghatározás szerint "a coaching nem a problémával foglalkozik". A coach által érintett kérdések a jövőre, és kizárólag a lehetséges megoldásokra vonatkoznak.

Mi az, amit a coach a coaching során el kíván érni?

A lényeg és a megfogalmazott cél az, hogy a problémák öncélú boncolgatása helyett a felek a jövőben elérhető pozitív eredményekre koncentráljanak. A cél vonzó. A probléma csupán az, hogy a coachee (segítséget kérő) nagyon gyakran éppen azt nem tudja, hogy mi is lenne ez a megcélzott, kívánatos jövő. Így sem konkrétan, részletesen, pontosan felrajzolni, bemutatni, sem megtervezni nem tudja.  Ha képes volna, tulajdonképpen nem kellene a coach... Épp az a coachee (egyik) problémája, hogy az általa addig használt, a saját világát leíró, meghatározó, programozó (bűntudatot generáló vagy hibás önvédelmi mechanizmusokat működtető, stb.) fogalmak, fogalomrendszerek, megoldási mintázatok nem teszik lehetővé a - még ismeretlen jövő - elképzelését, létrehozását.

A coach hozzásegíti az ügyfelet a régi beidegződések lebontásához és az új, vonzó célok felvázolásához és eléréséhez, az eredményesebb életvezetéshez, illetve a nagyobb munkahelyi sikerességhez.

A két nagy fejlesztési irányzat a life coaching és a business coaching. Mindkettőnek többféle módszert alkalmazó változata létezik. A névből is kikövetkeztethetően a life coaching a magánembereknek, a business coaching a szervezetekben dolgozó vezetőknek, üzletembereknek (vállalkozásoknak, közigazgatási szervezeteknek, stb.) nyújt segítséget problémáik megoldásában.
 

 

Szavazás

Mi a coaching szó magyar megfelelője?
 

Látogatók

Oldalainkat 2 vendég böngészi


Coach Képzés

Következő három hónapos business coach képzésünk 2017. április 22-én indul!